Header image
 
 
   

LAVA Film - De distributie

Lava Film kent een rijke historie als je het hebt over de distributie in bioscopen van niet-commerciële films op 35mm, voornamelijk documentaires.

Alle films van Jura Filmprodukties, die dankzij het Filmfonds en het CoBO-Fonds een 35mm kopie kregen, zijn uitgebracht door Lava Film. Al of niet met relatief gezien grote bezoekersaantallen, in ieder geval met warme kritieken in de pers.

Een absolute uitschieter was de film Johnny Meijer van regisseur John Appel. Vooral Jordanezen gingen massaal naar de in deze Amsterdamse wijk gevestigde bioscoop The Movies om hun "accordeonheld" postuum te bewonderen.

Een tweede documentair succes was The Year Zero van regisseur Wiek Lenssen over de Maya-voorspellingen aangaande de nieuwe toekomst van de Aarde vanaf december 2012. Deze film trok zo'n 10.000 bezoekers in de bioscoop, hetgeen voor een documentaire zeer respectabel is. Daarnaast is deze film ruim verspreid op VHS en DVD.

Via Lava Film en vooral sales agent Films Transit te Montreal (Jan Röfekamp) werden de films ook verkocht aan buitenlandse televisiestations. Daarbij was de uitschieter Procedure 769 van regisseur Jaap van Hoewijk. Deze film is aan vrijwel alle grote landen en ook kleinere verkocht.

Kentering

Rond de afgelopen eeuwwisseling besloot het Nederlands Fonds voor de Film dat documentaires, op een hoge uitzondering na, niet langer op 35mm film uitgebracht konden worden. De subsidies voor uitbreng werden ingetrokken.

Er werd een algemene distributeur opgericht, die nu Cinema Delicatessen heet, die documentaires digitaal ging vertonen. Men begon met DVD-projectie en tegenwoordig projectie vanaf een harddisc. Het moge duidelijk zijn voor een ieder, die in deze zin technisch onderlegd is, dat dergelijke vertonigen het qua beeld niet halen bij de projectie van een 35mm filmversie.

Hoe dan ook, voor Lava Film en meer kleine distributeurs werd dit de nekslag. Lava Film maakte geen of nauwelijks winst op de uitbreng van de films, maar ze werden in ieder geval op de mooist denkbare manier gepresenteerd.

Toekomst

Lava Film blijft doorgaan met het distribueren van films op DVD. Deze zijn deels op aanvraag leverbaar. Zie hiervoor SVP de lijst van producties onder "De producenten" Ruud Monster. Veel van de films zullen nog gedigitaliseerd moeten worden om er een DVD van te kunnen leveren. Bij voldoende aanvraag werken we hieraan om de liefhebber te kunnen voorzien van een DVD.
Indien u geïnteresseerd bent in een of meer van de producties, die op deze website staan, neemt u dan contact met ons op via info@lavafilm.nl. Wij zullen dan bekijken of we de gewenste film op voorraad hebben en de mogelijkheid onderzoeken ter digitalisering.

De film "The Year Zero" is bij ons niet meer te bestellen. Daarvoor kunt u contact opnemen met de maker Wiek Lenssen. Telefoonnummer: 0478-691006.

In de toekomst zullen alle nieuwe films van Lava beschikbaar zijn op DVD en hopen wij ook het nodige in de bioscoop te mogen uitbrengen. Op welke manier dan ook.